Blog
Ana Dilde Bİlim Eğitimi Kavramı

Kimi eğitim ekolleri, yabancı dille eğitimin; özellikle teknik bilimler ve sosyal bilimlerdeki temel eğitimin, mutlaka ana dilde yapılması gerekliliğini ortaya koyan tezler yayımlamaktadır. Prensipte bu büyük ölçüde doğrudur. Zira temel bilimlerin doğru özümsenebilmesi için bireyin en hakim olduğu dili kullanması en doğru yoldur. Fakat, ilerleyen dönem içerisinde bilimi yabacancı dille düşünemeyen bireylerin evrensel bilimsel kaynakları da doğru yorumlayamaması ve yabancı meslektaşları ile bilimsel düzeyde iletişim kuramaması söz konusu olmaktadır.

Dahası örneğin, uluslar arası eğitim almak isteyen bir öğrenci, eğer tüm eğitimini ana dilinde almışsa, dış dünyaya adapte olmak, sadece kavramları özümsemek için bile yıllarını harcamak durumunda kalabilmektedir. Bu nedenle aslında bu tartışma biraz kısır döngüye dönüşmüş durumdadır. Örneğin, Tıp bilimi evrensel bir dile sahip olmak için, Latinceyi terk etmemiş, aynı şekilde müzikte de İtalyanca terimler hala kullanılmaktadır. Fakat diğer bilim dallarında benzeri ortaklık söz konusu değildir. Zira bilimlerin hemen hepsi son 300 yıl içerisinde gelişmiş ve geçmişlerinde geleneksel bir dil yerleşmesi olmamıştır. Her kavram mucidi olan bilim insanının dilinde ortaya çıkmış olduğudan, kavram ve terimlerin de tek dilli hale gelmesi söz konusu olamamıştır.
Buna rağmen, evrensel ortak iletişim noktamız olan İngilizce, hemen her bilim dalında etkinliğe sahiptir. Zira Bilim ve teknoloji dili olarak İngilizcenin mutlak bir egemenliği söz konusudur. Ve İngilizce’yi teknik bilimlerin ortak dili olarak tanımlamak yanlış olmaz. Ancak, Psikoloji ve Sosyoloji dışındaki sosyal bilimlerde, Örneğin Hukuk ve Ülkelerin Edebiyatları gibi konularda yabancı dilde eğitim söz konusu değil, hatta zararlıdır. Eğer uluslar arası davalara bakan bir avukat olunacaksa, savanın yorumlanması bakımından değil, müşteri iletişimi bakımından bir yabancı dil bilgisi gereklidir. Zira Avukatlar ana dillerini konuştukları ülkelerde mesleklerini sürdürürler. Bu nedenle kanunları yabacı dilde idrak etmek gerekli değildir. Ancak global yaşam biçimini benimseyebilmek için yabancı dil elbette modern insan için gerekliliktir.

Yani Yabancı dilde eğitim büyük ölçüde uygulanabilecek, hiçbir yan etkisi olmayacağı gibi çok da verimli bir yol olacaktır. Hayatını birden fazla dili konuşarak geçirmiş bireylerin, gerek sosyal, gerek matematiksel zekalarının çok daha yüksek olduğunu da unutmamalıyız.

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54