Blog
Global Dünya Nasıl Şekilleniyor

Dünya her geçen gün daha da akıl almaz bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Örneğin 2016 Temmuzunun son gününde NASA 40.000 yıl öce uzayın bir ucundan gönderilmiş elektronik bir sinyal aldığını açıkladı. Pekiyi bu sinyal nasıl alındı? Bunu alabilecek teknolojiye nasıl ulaştık? Dahası bu Türkiye’de yaşayan bizlere nasıl bu kadar kolay ulaşıyor?

Onlarca soru sorabilir, kimisini cevaplar, kimisine cevap veremeyiz. Tabii öncelikle Teknolojinin kime ait olduğuna bakmak gerek, son yüzyılda geliştirilen her teknoloji gibi, Uzay teknolojilerini de geliştiren Amerika Birleşik Devletleri. Seneler önce Dünyanın en çok kullandığı yabacı dilin Fransızca olduğunu biliyor musunuz? Buna neden olarak Fransa’nın orta çağda Avrupa’daki mutlak egemenliği gösterilebilir. Coğrafi keşiflerde Portekiz, İspanya ve İngiltere’nin gerisinde kalması, İtalyan ve Fransızları global arenada bir miktar geriye düşürmüş olsa da, günümüzde hala geri kalmış devletler değiller elbette. Fakat örneğin dilleri bakımından Fransızlar ile İngilizlerin kıyaslanması dahi mümkün değil. Örneğin İngilizce Honkong dahil dünyanın dört bir yanında konuşulurken, Fransızca birkaç Afrika ülkesi dışında pek kullanım alanına sahip değildir. Bu arada Almanlar dil ve kültür yayma gelenekleri olmadığından dolayı pek çok teknolojiyi geliştirmiş olmalarına karşın dilleri orta Avrupa dışında kullanılmaz.

Dünya’nın şekillenmesinde günümüzdeki en önemli enstrüman kuşkusuz teknolojidir. Bilim ve teknolojiye hakim devletler dünyaya hakimdir. Zira bilim ve teknolojiye hakimseniz, ekonomiye de hakim olacağınızdan, sonuç olarak dünyaya hakim olabilirsiniz. 2000’lerin başına kadar hemen herkes dünyanın Arap dünyasına bağımlı olduğunu zira petrolün vazgeçilmez bir kaynak olduğunu düşünmekteydi, ancak milenyumla birlikte geliştirilen pek çok teknoloji petrolün pabucunu nerdeyse dama atmış durumdadır. Birkaç kimya deneyinden sonra muhtemelen artık petrol yerine elektrikle yürüyen motorlu taşıtlarımız olacak. Üstelik edinmek günümüzdeki kadar pahalı da olmayacak. Yani artık petrolün bir önemi kalmayacak. Bu durumda dünyamız için hayli zararlı bu yakıtın yasaklanması dahi söz konusu olabilecek.

Yani kısa ve orta vadede ve belki de oldukça uzun bir vadede dünya İngilizce konuşmaya devam edecek. Pekiyi siz hala İngilizce öğrenmediniz mi? Acele etseniz iyi olur gibi görünüyor, farkında mısınız?

 

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54