Blog
Dizi ve Film İzleyerek İngilizce Öğrenmek Mümkün Mü?

İngilizce öğrenmek zorlu ve uzun bir süreç olduğundan herkes bu süreci daha eğlenceli bir hale getirmenin yollarını arıyor. Bu yollar arasında en popüler olanı ise bir İngilizce kaynağı olarak yabancı dizi ve filmleri kullanmak. Fayda görsün ya da görmesin İngilizce öğrenmek için dizilerden faydalanan herkes “Yabancı dizi ve film izleyerek İngilizce öğrenmek mümkün.” düşüncesini destekliyor.

Peki gerçekten dizi ve film izleyerek İngilizce öğrenmek mümkün mü? Bunun cevabı hem evet hem de hayır oluyor. Eğer doğru bir şekilde kullanılırsa yabancı dizi ve filmler İngilizce öğrenim sürecinde oldukça etkili ve keyifli bir kaynak olabiliyor. Ancak insanların birçoğu, bu kaynakları klasik bir televizyon dizisi gibi tükettiğinden pek de fayda göremiyorlar. Bu içeriğimizde sizlere dizi ve film izleyerek İngilizce öğrenmenin mümkün olduğunu ancak bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini kanıtlayacağız.

Yabancı Dizi ve Filmleri Öylesine İzlemeyin

İngilizce öğrenimini desteklemek için yabancı dizi ve filmlerden yararlanan kişilerin yaptığı en büyük hata, bu yapımları “öylesine” bir tavırla izlemek oluyor. Çoğu kişi dizi izlerken bir yandan atıştırmalık yiyor bir yandan da telefonuyla ilgileniyor. Bu durumda dizilerin gidişatını anlamak ve keyif almak mümkün olsa da yabancı dil konusunda herhangi bir kazanım sağlanamıyor. Eğer dizi ve filmleri gerçekten yabancı dil öğrenim sürecinde yardımcı bir kaynak olarak kullanmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

  •  Yabancı dizi ve film izlerken dikkatinizi dağıtabilecek her şeyi bir kenara kaldırmalısınız.
  • Yalnızca dizide gerçekleşen olaylara değil, konuşmalara da odaklanmalısınız. Ara sıra alt yazıları takip etmeyi bırakmalı ve aktörlerin ağzından çıkan cümleleri anlamaya çalışmalısınız.
  •  Yabancı dizi ve film izlerken seçici davranmalısınız. Bir ortaçağ yapımı izlemek İngilizce öğrenimi konusunda sizlere herhangi bir fayda sağlamayacaktır. İzlediğiniz yapımlarda güncel ve doğal bir İngilizce kullanıldığından emin olmalısınız. (Örneğin: Friends, How i met your mother vs)

İngilizce Bir Dizi İzlerken Altyazı Kullanın

Tabii ki de İngilizcesini geliştirmek isteyen bir kişi gidip de Türkçe dublajlı bir yapım izlemeyecektir. Ancak dizi izlerken altyazıları ne kadar doğru bir şekilde kullanıyorsunuz? Her zaman Türkçe altyazılı dizi ve film izlemenin İngilizceyi geliştirdiği düşünülmüştür ancak bu düşünce pek de geçerli değildir. Dizi izlerken insanlar genellikle altyazıya odaklanır ve dizide gerçekleşen konuşmalara pek kulak vermezler. Ancak İngilizce gelişiminde önemli olan “duymak” ve duyulan bu cümleleri anlamlandırabilmektir. Hiç İngilizce bilmeyen birisi için dizileri Türkçe altyazılı izlemek doğru bir seçenek olabilir ancak İngilizce seviyeniz geliştikçe Türkçe altyazılara veda edip İngilizce altyazılara geçiş yapmalısınız. Böylece hem ses ve altyazı takibini senkronize bir şekilde gerçekleştirebilir hem de çeşitli cümle kalıplarını çok daha kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bilmediğiniz Kelimeleri ve Cümle Kalıplarını Not Edin

Eğer yabancı dizi izleyerek İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız bunu öylesine bir aktiviteymiş gibi gerçekleştirmemelisiniz. Dizi ve filmlere tıpkı bir ders gözüyle bakmalı, ilginizi çeken ya da önemli olduğunu düşündüğünüz her şeyi not almalısınız. Özellikle Friends gibi dizilerde ders kitaplarında duyamayacağınız pek çok günlük konuşma kalıbı bulunur. Bunlar, İngilizce öğrenimi açısından bir hayli değerlidir. Eğer doğal bir İngilizceye sahip olmak istiyorsanız duyduğunuz tüm cümle kalıplarını not etmeli ve bunları öğrenmelisiniz. Ayrıca izlemek için dizi ya da film seçerken seçici davranmalısınız. Örneğin, House of Cards izlemesi keyifli ve Amerikan aksanının sonuna kadar kullanıldığı bir dizi olsa da günlük konuşma dili açısından sizlere herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Dizi siyaset üzerinedir ve dizide kullanılan dilde bol bol politik kelime bulunur.

Filmlerde Kullanılan İngilizce Cümleleri Tekrar Edin

İngilizce öğrenmek için dizi ya da film izliyorsanız yapmanız gereken diğer bir eylem, duyduğunuz cümle kalıplarını tekrar etmektir. Eğer işinize yarayacağını düşündüğünüz bir cümleye rastladıysanız mutlaka izlediğiniz diziyi ya da filmi durdurmalı ve o İngilizce cümle öbeğini doğru şekilde sesletene kadar tekrar etmelisiniz. Bu şekilde hem cümlenin doğru telaffuzunu öğrenir hem aksanınızı geliştirir hem de cümleyi ezberlersiniz. Aynı durum kelimeler için de geçerlidir. Bazı kelimelerin sesletimi zorlayıcı olabilir. Eğer bir kelimeyi doğru şekilde söylemek istiyorsanız sık sık tekrar etmeli ve o kelimenin doğru sesletimine kulak vermelisiniz.

İngilizce Yapımlardan Aksan Öğrenmek Mümkün Mü?

İngilizce öğrenmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de “Aksan nasıl öğrenilir?” oluyor. Aksanınızı geliştirmek için en etkili yol genellikle o aksanın konuşulduğu bölgede eğitim almaktır. Örneğin, İngilizce eğitimi için İngiltere’ye giderseniz kısa bir zamanda İngiliz aksanını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çünkü gün içerisinde duyacağınız tüm konuşmalar İngiliz aksanına sahip olacaktır ve siz çabalamasanız da bu aksanı taklit etmeye başlayacaksınız. Ancak İngilizce eğitimi için yurt dışına gitmeye vaktiniz ya da bütçeniz yoksa bunun için dizi ve filmlerden de yararlanabilirsiniz.

Dizi ve filmlerle aksan geliştirmek oldukça uzun ve istikrarlı bir çalışma düzeni gerektirir. Bu çalışma yöntemine günde en fazla 1 ila 2 saat ayıracağınızı varsayarsanız bir aksanı öğrenmek aylar sürebilir. Daha önceki maddelerde bahsetmiş olduğumuz kulaklıkla dizi izleme, dizi izlerken cümleleri tekrar etme ve başarılı bir şekilde sesletim yapana kadar kelime tekrarı yapma gibi hususlar aksan öğrenimi konusunda da geçerlidir.

Tüm bunlar incelendiğinde sizlerin de fark edebileceği gibi aslında yalnızca dizi ve film izleyerek İngilizce öğrenmek pek de mümkün değil. Ancak yabancı dizi ve filmleri İngilizce öğreniminde yardımcı bir kaynak olarak kullanabilirsiniz. Yine de daha oturaklı ve sağlıklı bir İngilizce bilgisine sahip olmanız için tüm dil yeteneklerini aynı anda geliştirmeniz gerekiyor. Bunun için ise kesinlikle bir profesyonel eğitimciden yardım almanız gerekiyor. English Park, sizlere bu konuda da yardımcı oluyor. Öğrencilerin İngilizce öğrenim süreçleri dizi ve film gibi kaynakların kesitleriyle destekleniyor ve öğrencilere alışılmışın dışında bir ders ortamı sunuluyor. Eğer İngilizce öğreniminin en keyifli ve en efektif halini keşfetmek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.englishpark.com.tr/kategori/50/genel-ingilizce-Egitimimiz-Hakkinda

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54