Blog
YDS Nedir? YDS Nerelerde Geçerlidir?

Türkiye’de yaşayan birçok insan YDS sınavına hazırlanıyor veya hazırlanmayı düşünüyor. Haliyle YDS sınavı hakkında pek çok kafa karıştıran soru bulunuyor. Hazırladığımız bu içerikle başta ”YDS nedir?“ sorusu olmak üzere pek çok soruyu cevaplayacağız ve YDS hakkında öneriler vereceğiz.

YDS Nedir?  E-YDS Nedir?

YDS, yani yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı, YÖK talimatıyla ilk kez 7 Nisan 2013 Pazar günü ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir lisan sınavıdır. İlkbahar ve Sonbahar dönemi olarak yılda 2 kez gerçekleştirilen YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı), ÖSYM tarafından kamu kurumlarına yerleşmek isteyen kişilerin seviyesini belirlemek amacıyla hazırlanır.

E-YDS ise ilk kez 20 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. E-YDS, ÖSYM tarafından hazırlanan ve bilgisayar ortamında gerçekleştirilen dil sınavıdır. YDS’ye giren adayların sahip olduğu tüm haklar, E-YDS’ye giren adaylar için de geçerlidir.

YDS’ye Kimler Girebilir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’na başvurabilen oldukça geniş bir aday skalası bulunur.

YDS’ye aşağıda yer alan aday grupları başvuru yapabilir:

  • Yurtdışı kamu kurum ve teşkilatlarında uzun süreli görev yapacak memurlar ve diğer kamu görevlileri
  • Doktora, doçent ve sanat yeterliliği adayları
  • Lisans mezunu olup yüksek lisans programlarına giriş yapmak isteyen adaylar
  • Lisans programlarının 3. ya da 4. sınıfında okuyan ve mezuniyetten sonra yüksek lisans programına kayıt olmak isteyen adaylar
  • Kamu kurumunda çalışan ve yurt dışı görevi ya da dil tazminatı gibi gerekçelerle yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek isteyen adaylar
  • Yurt dışında öğrenim gören ve diploma denkliği için YDS sonuçlarına ihtiyaç duyan adaylar
  • Diş Hekimliği Uzmanlığı Sınavı, Tıpta Uzmanlık Sınavı ve Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na girmek isteyen adaylar
  • TÜBİTAK programıyla yurt dışında eğitim görmek isteyen adaylar
  • Araştırma görevlisi olmak amacıyla başvuruda bulunan adaylar
  • KPSS’ye girecek kişilerden çalışmak istedikleri kurumun talepleri doğrultusunda yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemesi gereken adaylar.
  • Yalnızca yabancı dil seviyesini belirlemek isteyen adaylar. (YDS’ye kayıt için herhangi bir mezuniyet ya da çalışma şartı aranmamaktadır. Herkes YDS’ye başvurabilir.)

YDS’de Kaç Soru Var? Her Soru Kaç Puan?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nda toplamda 80 soru bulunur. 80 soru bulunan bu sınavda her doğru yanıt 1.25 puana eşittir (1.25 x 80 = 100). Ayrıca sınavda bulunan soru türleri arasında da herhangi bir puan farkı yoktur. Yani kelime sorusu ile paragraf sorusunun puanı birbiriyle aynıdır, her iki soru da 1.25 puana tekabül eder.

YDS Kaç Saat Sürer?

YDS’nin toplam sınav süresi 3 saat, yani 180 dakikadır. YDS’de yer alan her bir soru için adayların ortalama 2 dakika 15 saniyesi bulunur.

Bu tip sınavlarda adayları en çok zorlayan husus, belirli bir süre içerisinde belirli sayıda soruyu çözmektir. YDS’de genellikle adayların alnındaki teri silmeye dahi vakti olmaz. Çünkü soruların birçoğu zordur ve dikkat gerektirir. YDS’nin zamanından faydalanmak ve telaşa kapılmamak için YDS’ye hazırlanırken kendinizi mutlaka stres altında denemelisiniz. Deneme sınavlarında da katı bir zaman politikası uygulamalı ve başarılı olduğunuzdan emin olmalısınız.

YDS’den En Az Kaç Puan Almak Gerekir?

  • Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adayların YDS’den <strong>en az</strong> 50 puan almaları gerekir. Yani toplamda 40 soruyu doğru cevaplamaları gerekir.
  • Doktora, doçent ve sanatta yeterlilik için başvuran adayların YDS’den en az 55 puan almaları gerekir. Yani toplamda 44 soruyu doğru cevaplamaları gerekir.
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı, Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı ve Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Sınavına girecek adayların da tıpkı araştırma görevlisi olmak isteyen adaylar gibi YDS’den en az 50 puan almaları gerekir. Yani toplamda 40 soruyu doğru cevaplamaları gerekir.
  • Kadro, yabancı dil tazminatı ve kariyer uzmanlığı hususlarında başvuru yapan adayların YDS’den en az 70 puan almaları gerekir. Yani toplamda 56 soruyu doğru cevaplamaları gerekir.
  • Yabancı dil okutmanlığı için başvuruda bulunan adayların YDS’den en az 80 puan almaları gerekir. Yani sınavda toplam 64 soruyu doğru cevaplamaları gerekir.

Bazı üniversiteler yüksek lisans, doktora ya da akademik kadro başvuruları için gerekli olan azami puan miktarında değişikliğe gidebilmektedir. Bu sebepten sınavdan önce başvurmayı düşündüğünüzü üniversite ile iletişime geçmeniz ve net değerleri öğrenmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.

YDS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?

TOEFL, adayların konuşma, yazma, kelime, gramer, okuma ve anlama becerilerinin tümünü sınayan bir sınav formatıdır. Ayrıca TOEFL yabancı kaynaklı bir sınavdır, İngilizce dilinde eğitim veren neredeyse tüm üniversitelerde geçerlidir. Bunun yanı sıra yurt dışında bazı firmalar da çalışanlarından TOEFL yeterliliği istemektedir. YDS ise yalnızca Türkiye’de geçerliliği olan ve Türk eğitim sistemine uygun hazırlanmış bir sınavdır. YDS, gerekli “taktikler” öğrenildiği ve lüzumlu konular “ezberlendiği” sürece oldukça kolay bir sınavdır. YDS aslında adayların dil yeteneğini değil, sınava hazırlanma yeteneğini ölçer. TOEFL ise tamamen adayların dil yeteneğini ölçme eğilimindedir. TOEFL’ın sınav formatı YDS’den bir hayli değişiktir.

YDS’de Yanlışlar Doğruları Götürüyor Mu?

Çoğu sınavın aksine YDS’de yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. Kimine göre bu durum sınavın ciddiyetinde büyük bir yaralanmaya yol açarken kimine göre ise adaylar için bu adeta tuzaklı bir sistem oluyor. Çünkü yanlışların doğruları götürmediğini bilen bir aday, kendi klasmanında olan ya da olmayan tüm sorulara kafa yorma eğiliminde olur. Bir sorunun cevabını net bilmese de en azından şıkları elemeye ve bir soru daha kazanmaya çalışır. Fakat bilgi odaklı bir sınav olan YDS’de yorum odaklı düşünerek soru cevaplanamaz. Bu çabanın sonucunda cevaplanan soru muhtemelen yanlış olacaktır, bu yanlış doğruları götürmese de aday için en önemli şeylerden biri olan “zaman”ı götürecektir.

YDS Hangi Alanlar İçin Yapılır?

YDS, üç temel bilimden de konular içerir. Sosyal bilimler ağırlıklı olmak üzere fen ve sağlık konusunda da sorular vardır. YÖKDİL’in sınav formatından farklı olarak YDS’de bilim dalı ayrımı yapılmaz. Tüm adaylar aldıkları eğitim fark etmeksizin aynı sınava tabi tutulur.

YDS Hangi Dillerde Yapılır?

Daha önce tüm diller için hem sonbahar hem de ilkbahar döneminde YDS’ye girmek mümkün oluyordu. Ancak değişen sistem ile birlikte YDS sınav tarihleri komplike bir hale geldi. Sınav başvurularını kaçırmamak ve sınava gerektiği kadar hazırlanmak için lütfen aşağıda yer alan tarihleri dikkatli bir şekilde inceleyin.

YDS İlkbahar döneminde sınavı yapılacak olan diller şunlardır:

  • Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Ukraynaca

Aşağıda yer alan diller için standart YDS yapılmayacaktır. Bu dillerden sınava girmek isteyen adaylar için yılda bir kez E-YDS hakkı tanınacaktır ve bu sınavlar yalnıza Ankara, İstanbul ve İzmir’de sınava girebilecektir. E-YDS sınav tarihlerini https://www.osym.gov.tr/TR,8797/takvim.html adresinden takip edebilirsiniz.

  • Bulgarca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca ve Yunanca

YDS Sonbahar döneminde sınavı yapılacak olan diller şunlardır:

  • Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça

Aşağıda yer alan dillerin YDS sınav merkezi yalnızca Ankara’dadır. Aksi belirtilmediği sürece farkı şehirlerde sınav yapılmayacaktır.

  • Arnavutça, Boşnakça, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Gürcüce, Hollandaca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça ve Ukraynaca

YDS’ye Herhangi Bir Dilden Girilebilir Mi?

Doçentlik ve kurum başvuruları için İngilizce, Fransızca ve Almanca dışında başka bir yabancı dilden YDS’ye girmek isterseniz;

  • Bu dilin ÜAK (Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı) tarafınca geçerliliğinin kabul edilmiş olması gerekir
  • Bu dilin YDS’de sınanabilen diller arasında yer alması gerekir.

Üniversitelerde genellikle İngilizce, Fransızca ve Almanca bilim dili olarak kabul gördüğünden diğer dillerde sınava girmeden önce ilgili kurumdan bilgi almanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Bir Dönemde Farklı Dillerden de Sınava Girebilir Miyim?

Bir YDS dönemi boyunca yalnızca bir yabancı dilden sınava girebilirsiniz. İngilizceden sınava girdiğiniz takdirde Almancadan sınava giremezsiniz.

YDS Kadro Başvurularında Kaç Yıl Geçerlidir?

ÖSYM, herhangi bir dönemde alınan YDS puanının süresiz olarak geçerliliğini koruduğunu belirtmiştir. Bu söyleme göre YDS sonuçlarında herhangi bir zaman sınırlaması yoktur. Ancak bazı üniversiteler ve kurumlar bu konuda farklı kriterler belirlemektedir. Bu nedenle YDS sonucunun kaç yıl geçerli olduğunu öğrenmek istiyorsanız öncelikle ilgili kurumdan bilgi almanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Birden Fazla YDS Puanı Varsa Hangisi Geçerli Sayılır?

Eğer bir YDS’ye bir dilde birden fazla giriş yaptıysanız ve bu iki sınavınız arasında puan farkı bulunuyorsa, bu sınavlar arasından en yüksek puana sahip olduğunuz sınav geçerli sayılır.

YDS Nerede Yapılır?

YDS sınavı aşağıda yer alan illerde gerçekleştirilir.

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak

YDS’ye English Park ile Hazırlanın!

Eğer YDS’ye en iyi şekilde hazırlanmak ve en iyi puanı almak istiyorsanız mutlaka bir dil kursundan ya da özel eğitimden faydalanmalısınız. YDS, tıpkı diğer sınavlar gibi oldukça sistemli bir sınavdır ve eğitimcilerden öğrenebileceğiniz taktikler size çok büyük faydalar sağlayabilir. English Park’ta yer alan eğitimciler akademik sınav eğitimi konusunda uzmandır ve her öğrencinin seviyesine özel bir çalışma planı hazırlanır. Şirinevler İngilizce Kursu English Park’tan eğitim ve YDS’de hedeflediğiniz puanı almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.englishpark.com.tr/kategori/112/yds-Egitimimiz-Hakkinda

 

 

 

 

 

 

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54