Blog
İngilizce Öğrenirken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Günümüz çağında dil öğrenmenin, yeni kültür yapılarını öğrenip farklı dünyalara kapı açmanın yanında kişisel gelişimimize yaptığı katkının önemi günden güne artmakta. İngilizce dili de çağımızın global anlamda evrensel dili olmakta kullanılan dillerin en başında yerini almış bulunmaktadır.  

İngilizce Öğrenirken Nerede Hata Yapıyoruz?

İlk öğretim dönemlerinden beri İngilizce öğreniyor olmamıza rağmen sıklıkla hatalar yapıyoruz. Bunun başlıca sebebi, bizlere öğretilen yanlış öğrenme teknikleri oluyor.  

 

Gramer Odaklı İngilizce Öğrenimi Hata Oranını Artırır 

 Genel anlamda diller, aktif ilerleyen tümceler bütünüdür. Bu durum Dünya’da bulunan bütün diller için geçerli bir unsurdur. Aktif ve camlı  olan diller, belirli kalıplara sığdırılıp formülize edilmesi zordur. Bu durum İngilizce dilinin kuralsız olduğunu göstermez. İngilizce’nin de dilbilgisi kuralları vardır. Burada asıl anlatılmak istenen şey; dilin aktif ve canlı olduğu gerçeğidir. Örneğin; Türkçe’de bir cümle sırası özne, tümleç, yüklem olarak kurulmaktadır. Klasik bir cümle örneğinden bahsediyorsak. Fakat İngilizce’yi Türkçe sırasına göre düşünmek yanlış olacaktır. Gramer kurallarını en iyi öğreneceğimiz ve aktif olarak anlayabileceğimiz yerler İngilizce kitaplar okuduğumuz zamanlardır. Her dilin kendine özgü deyimleri, günlük konuşma kültürlerinin oluşturduğu bütünlükleri bu alanlarda anlamsal olarak pekiştirebiliriz. Kitaplar, kelime ezberimizi arttıracağı gibi okuma, yazma, konuşma, dinleme becerilerimize de destek olacaktır. Dilbilgisi öğrenme düzeni konusunda zihnimizde bir melodi oluşturacaktır. Bu melodi İngilizce’nin fonetik atmosferine kulağımızın alışmasını daha kolay sağlayacaktır.

Yurt Dışı Dil Eğitimi Tek Çözüm Değildir

Kişisel olarak sosyal, aktif biri değilseniz kaynaşma ve konuşma pratiği olarak size yurt dışında olmak beklediğiniz kadar bir katkı sağlamayabilir. Konuşma pratiğini ancak aktif olarak sosyalleştiğinizde daha iyi öğrenirsiniz. Günlük dili çözmenizde size katkı sağlayacak olan sosyal ve kaynaşan bir kişilik olacaktır. 

Online Öğrenme Platformlarını Değerlendirin

Kendinizi yetiştirmek için yabancı dil konusunda, kurslarına gittiğiniz yerlerin web siteleri dahil olmak üzere aktif öğrenme modunda olun. Eğer kursa gidiyorsanız hocalarınızın önerilerini dinleyip kendinize bir yol oluşturabilirsiniz. İnternetteki online öğrenme platformlarıyla öğrendiğiniz konularda pekiştirme yapın. Yurt dışı eğitim size yüzde yüz sonuç vermeyebilir. Fazla maliyetli olabilir. Bu duruma her insanın imkanı olmayabilir. Bu sizin karakterinizin dışa dönük olmasıyla paralel bir sonuç verecektir. 

Rastgele Dil Öğrenmeyin, Kendinize Bir Hedef Belirleyin

Konuşma alanınıza yoğunlaşarak o konuda kelimeler üzerine odaklanmak sizin hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Eğer hangi konuşma dili üzerinde ilerleyeceğimizi bilmiyorsak ilk olarak buna karar vermeliyiz. Seçtiğimiz hedefler ilerleme konusunda bize ışık tutacaktır. Günlük konuşma dili olarak İngilizce’yi kullanmak istiyorsak, belirli kalıpları, kelimeleri belirli bir sıraya koyup ilerlemeliyiz. Sistematik olmak bu konuda önemli bir unsurdur.  Bulduğunuz bütün kelimeleri ezberlemek doğru olmayacaktır. Alanınızı belirleyip ilerlemek, o alanla ilgili uzmanlaşmanızda kelimeler doğrultusunda yardımcı olacaktır. Örneğin; akademik bir ingilizce, fuar ingilizcesi, iş ingilizcesi, günlük olarak kullanacağınız bir ingilizce mi öğrenmek istiyorsunuz önce buna karar vermelisiniz. Daha sonra bu karar doğrultusunda alanınıza uygun olarak en sık kullanılan kelimelere odaklanmalısınız. Size ilerlemeniz açısından daha doğru bir yol sunacaktır.

Dil Öğrenirken Mükemmelliyetçi Olmayın

Kimse bir dil öğrenirken sıfır hatasız ilerleyemez. Elbet hatalar olacaktır. Belli bir seviyeye geleyim sonra pratik yaparım düşüncesi doğru değildir. Yanlışlar yapmak sizin daha hızlı bir şekilde kendinizi düzeltmenizi sağlayacak. Aynı zamanda daha hızlı ilerleyişinize yardım edecektir. Zamanla elbette daha iyi olacaksınız.

Bol Bol Listening (Dinleme) Yapın

Yeni bir dil için dinleme yapmak, o dilin ses fonetiğini kafamızda şekil almasına yardımcı olur. Kafamızda ses haritasının oluşmasına ve aksanın akışına hakim olmamıza yardımcı olur. Dinleme yapmak kelimelerin aksanlarını anlama konusunda bize yardımcı olacaktır. Bunun için  kurslarda verilen aktivitelere yoğunlaşmanız faydalı olacaktır. Eğer vakti olmayan yada yoğun çalışma temposuna sahip olan bireyler iseniz; online olarak internetten bu siteleri takip etmeniz faydalı olacaktır.  

Listening İpuçları: Eğer hazırlanacağınız dil sınavları var ise TOEFL,  IELTS yada kendi üniversitelerin hazırlık sınavları gibi benzer sınavlar var ise dinlemelerinizi hızlandırarak yapın . Çalışırken önce zor gelebilir fakat bir iki denemeden sonra hıza alışacağınızı ve yetiştiğinizi göreceksenir. Bu durum sizin takip gücünüzü arttırıp pozitif etki yaratacaktır. Sınavlarda dinlediğimi kaçırırsam korkusunu rahatlacaktır. Günlük 20 dakikanızı bile dinlemeye ayırsanız telaffuz etmenizin geliştiğini göreceksiniz. Çalışmanızı kendiniz için eğlenceli hale getirin. Bunu zorunluluk ve sıkıcı bir durum olarak görürseniz işiniz zorlaşacaktır. Kendinize oyun haline getirirseniz öğrenmeye daha istekli ve meraklı olduğunuzu hissedeceksiniz. Örneğin; ilginizi çeken konularda dinlemeler yaparsanız hem o konuda bilgi birikiminiz artacaktır. Aynı zamanda kelime hazneniz de gelişmiş olacaktır. Öğrenmeyi kendinizi sıkmadan eğlenceli hale getirmenin yollarını keşfedin. 

Okuyun ve Konuşun

 

İngilizce dilinde mutlaka kitap okuyun. Bu durum sizin dili daha iyi kavramanıza yardım edecektir. Kelimelerin , gramer olarak kullanılışların, deyimlerin kullanış yerini daha iyi kavramanızı sağlayacaktır. Böylece İngilizceyi daha doğru bir biçimde kullanacaksınız. İngilizce dilince konuşma egzersizi yapmak ilerlemeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Kimse telaffuz ettiği kelimeleri mükemmel olarak tek seferde söylemiyor. O yüzden ilk seferde hata yaptım düşüncesine kapılmayınız. İsterseniz internette yer alan ingilizce tekerlemelerle pratik yapabilir hem dinler, hem konuşmanızı geliştirmiş olursunuz. Seçenek olarak interneti kullanmayı ihmal etmeyin. Aktif öğrenmenize katkıda bulunacaktır.

Yalnızca Çeviri Yaparak Dil Öğrenmeyin

Okuma, yazma , konuşma sırasına İngilizce çeviri yaparak öğrenmek terstir. O dilden kendi anlamındaki gibi tat alamazsınız. Cümleleri kafada Türkçe olarak sıralamak yanlıştır. Öğrenmeyi zorlaştırır.

İstikrarsız Olmayın, Motive Olun!

 Düzenli çalışmanın olmaması. Çalışmayı ertelemek. Ne çalışacağını tam bilmemek. Programlı bir çalışma düzeni hazırlayıp sistem oluşturmalısınız. Çalışma saatlerinizi periyodik olarak dakikalara bölün. Böylece çalışma veriminiz artar. Çalıştığınızı daha iyi hatırlarsınız. Saatlerce çalışmayın. Kendinize bir düzen belirleyin. Sistematik olmaya çalışın. Günde 20 dakika bile olsa çalışmaya özen gösterin. Çalışmayı ertelemek yerine azar azar sık olarak tekrar etmeyi deneyin.

Pes etmeyin. Elbette yeni bir dil öğrenmek zaman alacaktır. Yüzeysel ilerlemeyin. Kendinizin çalışma hatalarınızı analiz edin. Nerede yanlış yaptığınıza odaklanın. Kendinin öğrenme yolunu keşfetmelisin. Aynı zamanda bunu eğlenceli bir yolla yaparsanız hiç sıkılmayacaksınız. Aksine bu durumdan tat alacaksınız. Zamanla İngilizce’yi öğrenme çalışmasını sisteme koyduğunuzda daha iyi olduğunuzu göreceksiniz. Kültürel olarak çeşitliklere dahil olmanızda yabancı dil öğrenmenin katkısını unutmayın. 

 

 

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54