Makaleler
Akademik Ortamda Yabancı Dil

Lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim alan veya eğitim verenlerin yabancı dil ile ilişkilerinin olmaması, demode bilgiye muhtaç olmaları anlamına gelir ki, bu durum Akademi tanımına aykırı bir durumdur. Akademik ortamda yabancı dil biliyor olmak, hangi branşta olursanız olun gerekliliktir. Zaten lisans düzeyinde zorunlu yabancı dil eğitiminin yaygınlaştırılmaya çalışılmasında da maksat, birbirini anlayan bir akademik dünyadır. Zira her ne kadar dünya tam anlamıyla globalleşememiş olsa da akademik dünya istese de, istemese de global olmak ve ortak bir dili paylaşmak durumundadır. Zira bilgi globaldir ve dünya çapında yayılarak gelişir. Eğer bilgi üretenler sadece İngilizce konuşanlar olsaydı ve dünyanın gerisi bu dille ilgili hiçbir bilgiye sahip olmasaydı, bu bilginin dünyaya yayılması mümkün olmayacağından muhtemelen gelişme alanı da sınırlı olacaktı. Zira akademik bilgi yayılarak ve farklı fikirlerle çarpışarak gelişir. Bu noktada taze bilginin çevirisinin her dilde yapılması ve akademisyenlere servis edilmesi beklenemez. Akademisyen araştıran kişidir ve bilgiye kendisi ulaşır. Dolayısıyla ona bilgi sunacak bir birim yoktur. Bilim insanının görevi zaten çeşitli kaynaklardaki veriyi, kendi verileri ile sentezlemektir. Bu durumda bir referans varsa bile, bu orijinal dilinde olacaktır.

Esasında günümüzde ortak bir dil mevcuttur ve hemen her akademik ortamda kabul görmüş durumdadır. Tahmin edebileceğiniz gibi bu dil İngilizce’dir. Hemen her akademisyenin yayın çıkarmak için kullandıkları uluslar arası dil olarak İngilizce ortak dil olarak kabul edilmiş durumdadır. Dolayısıyla İngilizce bilmek akademik ortamlarda kolayca iletişim kurabilmek için yeterli olacaktır. Bilimsel verinin kaynağı olan ülkede dahi İngilizce ortak dil olarak kabul edilir. Yani günümüzde bilime yabancı bir dil olmayıp İngilizce akademilerin ortak dili olarak kabul edilebilir.

Tabii bazı akademik branşların kendine has terminolojileri ve altyapıyı oluşturan lisanları söz konusudur. Örneğin, Tıp, Biyoloji ve Kimya bilimlerinde hemen her terim Latincedir. Yani terminoloji bakımından bu bilimlerle uğraşanların Latince bilmeleri, en azından terim ve kavramları bilmeleri gerekecektir. Aynen müzik dilinin İtalyanca oluşu gibi, bu bilimlerin de Latince olmasında şaşılacak bir durum söz konusu değildir. Zira bu bilimlerin geliştikleri ortamda izole biçimde Latince kullanılmakta olduğundan bilim dalı gelişirken hiç değişikliğe uğramamış olarak, günümüze kadar gelmiştir.

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54