Blog
Çeviri Yaparak İngilizce Öğrenilir Mi?

İngilizce öğrenim sürecini daha efektif ve daha eğlenceli getirmek isteyen kişiler bunun için çeşitli yöntemler deniyorlar. İngilizce öğrenmek için çeviri yapmak da bu yöntemler arasında muhtemelen en popüler yöntemlerden biri oluyor. Küçük – büyük demeden herkes çeviri yaparak İngilizce öğrenmenin mümkün olduğunu ve klasik öğrenme tekniklerinden çok daha keyifli olduğunu söylüyor. Şu anda bu yazıyı okuduğunuza göre muhtemelen kafanızda “Çeviri yaparak İngilizce öğrenmek mümkün mü?” sorusu bulunuyor. Gelin çevirinin İngilizce öğrenim sürecindeki rolünü ve sağlayabileceği faydaları birlikte inceleyelim.

Çeviri Yaparak İngilizce Öğrenmek Mümkün Mü?

Tabii ki de yalnızca çeviri yaparak İngilizce öğrenmek mümkün değildir. Ancak çeviri yöntemi İngilizce öğrenim sürecinde sizlere çok büyük faydalar sağlayabilir. Özellikle İngilizce öğrenmeye henüz yeni başlamış kişiler, okudukları metinleri çevirerek pek çok kelimeyi kolaylıkla öğrenebilirler. Kelime ezberlemek bir hayli zor olduğundan bu sürecin çeviri yöntemleriyle desteklenmesi dil öğrenen kişiler için faydalı oluyor.

Çeviri yaparak İngilizce öğrenmenin öğrenim sürecinde bir amaç değil, araç olması gerekiyor. Bu yöntemi dil yeteneklerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz ancak kesinlikle ipin ucunu kaçırmamalısınız. Çeviri yaparak İngilizce öğrenen birçok insan dilde akıcı bir hale gelemiyor, çünkü sürekli olarak çeviri yaptıklarından dolayı İngilizce düşünmeyi öğrenemiyorlar. Karşılarına çıkan her İngilizce cümleyi öncelikle kafalarında Türkçeye çeviriyorlar. Eğer İngilizcede akıcı bir hale gelmek istiyorsanız öncelikle İngilizce düşünmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

 

Öğrenim Süreci Hem Çeviri Hem De Diğer Aktiviteler ile Desteklenmeli

Bir önceki paragrafta yalnızca çeviri yöntemiyle İngilizce öğrenmenin yol açabileceği sorunlardan bahsetmiştik. Neyse ki İngilizce öğreniminde çeviriden faydalanırken diğer yöntemlere de gereken önemi göstererek dil öğrenim sürecinizi eşit bir şekilde iletebilirsiniz. Yabancı dil, bir sistemler bütünüdür ve sistemin işleyişi için tüm çarkların doğru bir şekilde çalışması gerekir. Yani İngilizceyi eksiksiz bir şekilde öğrenmek ve hayatınızda aktif bir şekilde kullanmak istiyorsanız tüm dil yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Gelin kısa cümlelerle bunları nasıl gerçekleştirebileceğinize bir göz atalım.

ceviri-yaparak-ingilizce

Bol Bol Okuma Yapın

Artık 2000’li yıllarda yaşamıyoruz, bu sebepten sizlere “İngilizce kitap okuyun” önerisi yapmayacağız. Ancak İngilizce okuma yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu hoşunuza giden bir webtoon olabilir, herhangi bir haber olabilir ya da sizi etkileyen bir influencerın blog yazıları olabilir. Okuduğunuz şeyin hiçbir önemi yok, yalnızca okuyun ve anlamını bilmediğiniz kelimeleri bir kenara kaydedin. Okuma yaparken metinleri yalnızca içinizden değil, sesli olarak da okuyun. Pek çok insan İngilizce metinleri içinden okurken hiç hata yapmadığını söyler ancak sesli okuduklarında neredeyse her kelimeyi hatalı telaffuz ederler. Eğer bu problemi yaşamak istemiyorsanız mutlaka İngilizce metinleri sesli olarak da okumalısınız.

Dizi ve Film İzleyin

İngilizce öğrenim sürecinin en büyük efsanelerinden biri olan dizi ve film izleyerek İngilizce öğrenmek şaşırtıcı bir şekilde işe yarıyor. Bu aktivite hem İngilizce öğrenim sürecini daha keyifli bir hale getiriyor hem de insanların çeşitli cümle kalıplarını öğrenmesini sağlıyor. Ancak yabancı dil öğrenme amacıyla dizi izliyorsanız elinizdeki telefonu kapatmalı, kulaklıklarınızı takmalı ve yalnızca diziye odaklanmalısınız. Dizi ve film izleyerek İngilizce öğrenim sürecinin nasıl daha efektif bir hale getirilebileceğini merak ediyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.englishpark.com.tr/blog/691/dizi-ve-film-izleyerek-ingilizce-ogrenmek-mumkun-mu

Müzik Dinleyin ve Tekrar Edin

Türkiye’de İngilizce konusunda neredeyse her insanın artık sıradanlaşmış bir problemi vardır. Herkes okuduğunu anlar hatta İngilizce mail dahi yazabilir ancak bir türlü konuşamaz! Türkiye’nin eğitim sisteminde yapılan yanlışlar sebebiyle genç yaşlı demeden pek çok insan İngilizce konuşamama hastasıdır. Eğer sizler de bu kervana katılmak istemiyorsanız çok ciddi çalışmalar yürütmeniz gerekiyor. Müzik zevkinizi tamamen değiştirmeli ve yalnızca İngilizce müzikler dinlemelisiniz. Dinlediğiniz müziğin sözlerini kafanızdan çevirmeye çalışmalı, zaman zaman da müziğe eşlik etmelisiniz. Ne kadar eğlenceli değil mi? İnanın eğlenceli olduğu kadar faydalı da! Müzik dinlemek ve sözleri tekrar etmek telaffuzunuzu inanılmaz bir şekilde geliştirecek. Müzik dinleyerek öğrendiğiniz bir kelimeyi muhtemelen hiçbir zaman yanlış telaffuz etmeyeceksiniz.

Çeviri yaparken bu hususlardan faydalanarak dil öğrenim sürecinizi çok daha eşit bir şekilde yürütebilirsiniz.

 

Çeviri Yaparak İngilizce Öğrenme Teknikleri

Artık İngilizce öğrenim sürecinizde hem çeviriyi hem de diğer etkinlikleri bir arada yürütmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Peki tüm bunları birleştirmeye ne dersiniz? Evet, izlediğiniz dizinin altyazılarınızı çevirebilir ve dinlediğiniz müzikleri kafanızdan çevirmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca internette yer alan İngilizce haberleri ve blog yazılarını da bir çeviri kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

 

Dizi Altyazılarını Çevirmek

Dizi izlerken alt yazıları İngilizceye ayarlayın ve özellikle hiç bilmediğiniz cümle kalıplarını çevirmeye çalışın. Eğer cümlenin ortasındaki kelimenin anlamını bilmiyorsanız o kelimeden önce ve sonra gelen kelimeler ve sahnenin de yardımıyla kelimenin anlamını tahmin etmeye çalışın. Zorlayıcı gibi gözükebilir ancak bu yöntemle o kelimeyi öğrendiğinizde muhtemelen bir daha asla unutmayacaksınız. Ayrıca dizi repliklerini çevirerek günlük hayatınızda kullanabileceğiniz oldukça havalı cümle kalıplarını da öğrenebilirsiniz.

Şarkıların Nakaratlarını Çevirmek

Müzikleri çevirmek de İngilizce yeteneğini geliştirmek açısından olumlu bir etkiye sahiptir. Fakat eğer sıkı bir rap dinleyicisiyseniz muhtemelen bu aktiviteden faydalanamayacaksınız. Bu sebepten müzik zevkiniz ne olursa olsun İngilizce öğrenmek için hafif bir ritme ve basit cümlelere sahip olan şarkıları dinlemelisiniz. Amerikan popu bu konuda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.

Youtube Videolarını Çevirmek

Bu da çeviri yapmanın en eğlenceli hallerinden birisidir. Eğer yabancı bir youtuberı takip ediyorsanız onun videolarını çevirerek hem İngilizcenizi geliştirebilir hem de keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca kendinizi hazır hissettiğinizde bu çevirilerin Youtube’da yayınlanmasını da sağlayabilirsiniz!

TED Konuşmalarını Çevirmek

Eğer İngilizcenize güveniyor ve en az B2 seviyesinde olduğunuzu düşünüyorsanız, İngilizcenizi daha da ileri bir seviyeye taşımak için TED talk videolarını çevirebilirsiniz. Bildiğiniz üzere TED talk videolarında genellikle akademik konular ele alınıyor ve ağdalı bir dil kullanılıyor. TED talk’ları çevirerek hem İngilizcenizi geliştirebilir hem de dünyanın en etkili videolarından birine kendi imzanızı atabilirsiniz.

TED Talks’un sistematik şekilde işleyen bir çeviri ağı bulunuyor. Eğer bu ağa dahil olmak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak kayıt sekmesine ulaşabilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.ted.com/participate/translate/get-started

Ted Talks’a çevirmen olarak kabul edilmek istiyorsanız bağlantıda bulunan 4 soruyu cevaplandırmalısınız. Sistemin gönüllülük esası üzerine çalıştığını hatırlatmakta fayda var.

Yalnızca İngilizceden değil, Türkçeden de Çeviri Yapın

Çeviri yaparak İngilizce öğrenmek konusunda yapılan yanlışlardan bir diğeri de tüm öğrenme süreci boyunca yalnızca İngilizceden Türkçeye çeviri yapmak oluyor. Böyle bir hata yapıldığı takdirde insanlar evet muazzam bir şekilde İngilizceyi Türkçeye çevirebiliyorlar ancak ne Türkçeden İngilizceye çeviri yapabiliyorlar ne de İngilizce metinler hazırlayabiliyorlar. Eğer bu sorunun önüne geçmek istiyorsanız ve çeviri yeteneğinizi iki dilde de geliştirmek istiyorsanız yukarıda verdiğimiz örnekleri Türkçeden İngilizceye olacak şekilde de gerçekleştirmelisiniz.

Bonus: English Park’tan Eğitim Alın!

İngilizce öğrenmenin pek çok keyifli yolu olsa da bu keyifli yollar ile sonuca ulaşmak genelde pek mümkün değildir. Herkesin idame ettirmek zorunda olduğu bir yaşantısı, okulu veya işi olduğundan bu aktivitelere düzenli olarak zaman ayırmak bir hayli yorucudur. English Park, alanında uzman eğitimcileri ve güncel öğretim yöntemleri sayesinde sizlere çok daha efektif ve keyifli bir İngilizce eğitimi sunar. Şirinevler İngilizce Kursu English Park eğitimleri hakkında detaylı bilgi almak ve İngilizce öğreniminin en efektif yolunu keşfetmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:

İlgili bağlantı: https://www.englishpark.com.tr/kategori/50/genel-ingilizce-Egitimimiz-Hakkinda

 

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • [email protected]
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54