Makaleler
Eğitimde Teknoloji Zamanı

Eğitim, yalnızca sözel; yani teorik olarak sürdürülebilecek, ancak niteliklerine bağlı olarak bazı araç ve gereçlerin bir araya getirilmesini de gerektirebilecek karmaşık bir süreçtir. Bir konuyu öğretmek, bir inşaat yapmanın yanında hayli karmaşık bir iş olarak kabul edilebilir. Öğrenme ve öğretme kavramları bin yıllardır üzerinde araştırmalar yapılan ve günümüzde Eğitim Bilimleri ismiyle bir bilim dalına dönüşen, kapsamlı ve diyalektik kavramlardır. Öğretmen, öğrenciye kafasındakini olduğu gibi aktarma şansına sahip değildir. Zira öğretmen ile öğrenci veriyi analiz edebilen denk birikime sahip değil. Öğretmenin sahip oldu bilgi birikimi ve deneyim, anlattığı konuyu kendisi öğrenecek olsa, son derece basit görünse de, öğrencinin dağarcığında neredeyse hiçbir şey olmadığı için, aktarılması ciddi anlamda sıkıntıya dönüşebilecektir. Bu nedenle öğretmen, öğrencinin frekansını yakalamalı, veriyi aktarmanın en verimli yolunu bularak efektif biçimde öğrenciye geçmesini sağlamalıdır.

Günümüzde eğitim faaliyetleri teknolojinin oldukça yoğun kullanıldığı süreçlerdir. Özellikle uzaktan eğitim veya eğitimin uzaktan desteklenmesi konularında teknoloji birincil yardımcı kaynak olmaktadır. Özellikle taşınabilir teknolojiler arttıkça, kağıda basılı kaynaklar hızlı azalmakta ve bilgi, veri biçiminde dolaşmaya başlamaktadır. Geleneksel yaklaşımda kitap her zaman iyidir, anlayışı hakim olsa da, teknolojinin gerek doğaya sağladığı fayda, gerekse öğrencinin erişebilirlik yeteneklerinde ortaya çıkardığı sürat teknolojiyi vazgeçilmez kılmaktadır.

Örneğin, Bir tabletin içerisine milyonlarca kitabı sığdırabilmek mümkündür. Ülkemizdeki 5 milyon öğrencinin, her birisinde 5 kitap olsa, bu teknolojiyi kurtarmak yılda 25 milyon basılı kitabın ortadan kalkmasına, dolayısıyla binlerce ağacın kurtulmasına yol açacaktır. Bunu global boyutta değerlendirecek olursak, faydanın boyutunu çok daha net anlarız. Ayrıca, kitaplarda bilgi aramak ile, bilgi teknolojileri aracılığı ile bilgi aramak arasında hatırı sayılır bir sürat farkı vardır, basit bir bilgi kitaplarda dakikalarca aranabilirken, örneğin tablet üzerinde konu başlığı aratılarak, saniyeler içerisinde veriye ulaşmak mümkündür.

Tabii teknolojinin iletişim faydasından da bahsetmekte fayda vardır. Bilgi teknolojileri aracılığı ile, dünyanın herhangi bir yerindeki bilgiye internet üzerinde anında ulaşabilme imkanı söz konusudur. Bu kadar hızlı bir veri kaynağının eğitimde değerlendirilmemesi, eğitim bilimlerinin prensipleri bakımından doğru olmayacaktır.

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • info@englishpark.com.tr
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54