Makaleler
Alfabe dil ilişkisi

Alfabenin dile etkileri dendiği zaman akla ilk olarak 1 Kasım 1928’de Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülük ettiği Harf Devrimi gelmektedir. Belki de tarihteki en köklü ve en iddialı devrimlerden birisi Türk ulusunun yaşadığı alfabe değişikliğidir. Öncelikle okuma-yazma oranını artırmaya yönelik bir adım olan Harf Devrimi’ne bakarak alfabenin dile etkileri nedir denildiğinde öğrenme kolaylığı ve hızı diyebiliriz. Latin alfabesine geçilmesiyle hem sondan eklemeli bir yapıya bürünen Türk dili, hem de evrensel bir boyut kazanmıştı. Dünya’da konuşulan en yaygın diller arasında bulunan Fransızca, Almanca ve İngilizce dilleri de Latin Alfabesi ile yazılıyorlardı. Bu da Türkçe yazarak ve konuşarak büyüyen bir bireyin; ikinci, üçüncü hatta dördüncü bir dili öğrenmesini kolaylaştıracağı gerçeğini de ortaya koymuştur.

Alfabenin dile etkileri olarak Uzakdoğu’ya baktığımızda 4. Yüzyılda “Resimyazı” adı verilen alfabenin çok az değişikliklere uğrayarak günümüzdeki Kore, Çin ve Japon alfabelerini oluşturduğunu görebiliriz. Ortadoğu’ya baktığımızda ise Arapça ve Arap alfabesine küçük eklemeler yapılarak oluşturulan Farsça ile karşılaşırız. Türklerin İslamiyet’i kabulü ile Osmanlı alfabesi denilen Farsça kökenli bir dile geçiş yapan toplumumuzun birkaç yüzyıl önce günümüzde kullandığımız Türkçeye yakın bir alfabeyi kullandıklarını görürüz. Bunun nedeni yapılan Harf Devrimi’nin çok yönlü bir devrim olması, Dünya’nın en eski dillerinden olan Türkçe’nin yeniden faal hale getirilmesidir.

Alfabe bir toplumun kültürünü yansıtır. Atasözleri ve deyimler toplumların sonraki nesillere bıraktığı kıymetli birer miras parçalarıdır. Bırakılan yazıtlara ve kitabelere bakıldığında toplumların neler yaşadığını, dönemin sorunları ve olaylarını öğrenebiliriz. Alfabelerin bu noktada önemi çok büyüktür. Harf devrimi Cumhuriyet ile beraber bize tekrar muasır medeniyetler seviyesinde olmamızı sağlamıştır. Bilimsel gelişmeleri takip edebilmemizi, eğitimde geri kalmamamızı, üretim ve ihracat yönünden dünya ile ortak çalışmamızı konuştuğumuz dile, dolayısıyla yazdığımız harflerin oluşturduğu alfabemize borçluyuz. Eski bir deyiş Türkçe konuşarak Uzakdoğu’dan Avrupa’nın en batı kıyılarına kadar seyahat edebileceğimizi söylemektedir. Bu da Türkçe’nin en eski dillerden biri olduğunu, dolayısıyla dünyadaki geçerliliğinin birçok dile nazaran daha fazla olduğunu bizlere anlatıyor. Özetle alfabenin dile etkileri bu şekildedir.

english park
Türkiye'nin EN İyi, EN Kaliteli ve EN Güvenilir İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Türkçe, Toefl, Yds, Sat, Ielts, Gmat, Proficiency, Pte, Toeic Kurs Merkezi...

İletişim Bilgileri

  • Şirinevler Meydanı Meriç Sok. No:12

    Bahçelievler / İstanbul

  • (212) 552-2054
  • info@englishpark.com.tr
Copyright © 1996 englishpark.com.tr | Bu Sitede Bulunan Yazı, Görsel ve Video Gibi Hiçbir İçerik İzinsiz Olarak Kesinlikle Kullanılamaz.
Hemen TIKLA-YAZ!
Whatsapp Hattı
Hemen TIKLA-ARA!
+90 532 666 62 66 Şirinevler Şubesi (0212)552 20 54